تاریخ انتشار : جمعه 23 دی 1401 - 11:44
کد خبر : 599

شهد ناب یاسوج؛ منتظر سفر رئیس جمهور

شهد ناب یاسوج؛ منتظر سفر رئیس جمهور
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سفر آینده رئیس جمهور به استان ایجاد و راه اندازی کارخانه کنسانتره سیب، سازه های ذخیره سازی نهاده ها و سردخانه ها جزو طرح های پیشنهادی به ایشان خواهد بود و این وعده ای شد تا کارخانه شهدناب یاسوج برای فعالیت دوباره منتظر سفر رئیس جمهور بماند.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: در سفر آینده رئیس جمهور به استان ایجاد و راه اندازی کارخانه کنسانتره سیب، سازه های ذخیره سازی نهاده ها و سردخانه ها جزو طرح های پیشنهادی به ایشان خواهد بود و این وعده ای شد تا کارخانه شهدناب یاسوج برای فعالیت دوباره منتظر سفر رئیس جمهور بماند.
کارخانه صنایع تبدیلی آبمیوه و نوشیدنی های میوه ای یا گیاهی بدون گاز( شهد ناب) به عنوان یکی از بهترین کارخانه های فعال صنایع تبدیلی کشور شناخته شده بود، پس از مدتی فعالیت به یک باره ورق برگشت و سایه رکود بر سر این واحد تولیدی قرار گرفت اما این روزها دولت در تکاپوی احیای این کارخانه است.
این واحد تولیدی در سال ۱۳۷۶ با ظرفیت تولید پنج هزار تن کنسانتره و اشتغال‌زایی ۸۴ نفر در منطقه مادوان از توابع بویراحمد به بهره‌برداری رسید و با وجود تولیدات خوب و صادرات به کشورهای خارجی در سال ۱۳۸۶ راکد شد.
آن روزها، بهره برداری از کارخانه شهد ناب یاسوج سبب شد تا فروش میوه سیب درمنطقه تضمین شود و باغداران رغبت بیشتری از خود نشان دهند اما دیری نپایید که سایه رکود بر این کارخانه سایه افکند.
پای سیب های آبدار قرمز و زرد کهگیلویه و بویراحمد به بازار های ملی و بین المللی باز شده بود و محصولات کارخانه شهد ناب در همان ابتدای کار به کشورهای اروپایی صادر می شد.
کارخانه شهد ناب یاسوج جوابگوی تولیدات باغی شامل سیب و انگور منطقه بود، باغداران در زمینه فروش محصولات خود مشکلی نداشتند و رغبت کشاورزان برای توسعه باغ هایشان بیشتر شده بود با این حال این شور و شوق کشاورزان در چشم به هم زدنی با تعطیلی کارخانه به آخر راه رسید.
مشکلات این کارخانه کمبود سرمایه در گردش و ثابت اعلام شده بود و در سال های متمادی باوجود برگزاری نشست های مختلف برای رفع موانع پیش روی کارخانه شهد ناب، تلاش برای احیای آن نتیجه ای نداده بود.
احیای کارخانه کنسانتره سیب
جزو اولویت حوزه اقتصادی استان
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به ظرفیت های استان در زمینه محصولات باغی به ویژه سیب مرغوب، ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی از جمله احداث کارخانه کنسانتره سیب در این استان جزو اولویت نخست حوزه اقتصادی است.
سید احسان عسکری افزود: تعاون روستایی کهگیلویه و بویراحمد در صدد خریداری کارخانه متروکه کنسانتره سیب یاسوج از سرمایه گذار پیشین آن است که کارخانه را دوباره راه اندازی و وارد مدار تولید کند کند.
عسکری ابراز داشت: مقرر شده یک تیم کارشناسی به صورت دقیق در خصوص قیمت ماشین آلات کارخانه اظهار نظر کند و این معامله انجام گیرد چرا که ایجاد و راه اندازی این کارخانه موجب بهره وری بیشتر و پایداری درآمد کشاورزی استان می شود.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: قرار شده سازمان تعاون روستایی استان این کارخانه را راه اندازی کند چنانچه در تامین مشکل مالی دچار مشکل شود حمایت های مالی لازم از منابع استانی از این سازمان انجام خواهد شد.
وی گفت: در سفر آینده رئیس جمهور به این استان ایجاد و راه اندازی کارخانه کنسانتره سیب، سازه های ذخیره سازی نهاده ها و سردخانه ها جزو طرح های پیشنهادی به ایشان خواهد بود.
عسکری تاکید کرد: کارخانه صنایع تبدیلی آبمیوه و نوشیدنی های میوه ای یا گیاهی بدون گاز (شهدناب) یا همان کنسانتره سیب در سال ۷۶ با هدف ایجاد اشتغال و تولید در استان آغاز به کار کرد اما به دلیل برخی مشکلات از سال ۸۶ تاکنون تعطیل شده است.
معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد افزود: کارخانه شهد ناب در گذشته صادرات به کشورهای مختلف داشته و درصورت برگشت دوباره این کارخانه به چرخه تولید نقش مهمی در رشد اقتصادی استان دارد و در موضوع کنسانتره سیب و صادرات آن نقش مهمی خواهد داشت.

صنایع تبدیلی حلقه مفقوده تولید سیب کهگیلویه و بویراحمد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: صنایع تبدیلی و تکمیلی حلقه مفقوده در توسعه بخش کشاورزی استان بشمار رود که با وجود تولید حدود ۱۲۶ هزار تن سیب، صنایع تبدیلی مرتبط از جمله صنایع فرآوری و نگهداری و کارخانه کنسانتره معضلی اساسی است.
علی معتمدی پور افزود: ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در زمینه میوه سیب استان، در واقع یکی از راهکارهای توسعه این حوزه است که در ایجاد اشتغال پایدار، کاهش ضایعات، ایجاد ارزش افزوده، افزایش درآمدهای غیر نفتی و کشاورزی و توسعه صادرات موثر است.
وی تاکید کرد: بحث سردخانه و صنایع وابسته به سیب صنعتی و سورت بندی در استان پیگیری شده و در اولویت قرار داده شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: در حال حاضر، سیب استان به اسم کهگیلویه و بویراحمد نیست و به اسم سیب استان فارس و اصفهان به خارج صادر می شود.

ایجاد کارخانه کنسانتره سیب و برند سازی سیب استان
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی یاسوج گفت: مبحث کارخانجات صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان بین بخش خصوصی، سازمان جهاد کشاورزی و بانک های استان مورد اختلاف است.
جبار کیانی تصریح کرد: برخی از سرمایه گذاران علاقه مند به این حوزه در استان با وجود ایجاد زیرساخت ها و داشتن آورده اما هنوز در کش و قوس های بانک و دولت مانده اند.
وی ادامه داد: هر ساله سیب صنعتی استان به عنوان محصول زائد در کف آسفالت ها ریخته می شوند.
کیانی بیان کرد: در استانی که ۲۵۰ هزار تن محصولات باغی تولید دارد کمتر از ۳۰ هزار تن ظرفیت سردخانه های آن است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی یاسوج عنوان کرد: باید صنایع تبدیلی حمایت شوند و زنجیره ارزش محصولات باغی استان تکمیل شود تا بتوان محصولات استان از جمله سیب را برند سازی کرد.

سیمای تولیدات محصولات باغی کهگیلویه و بویراحمد
هم اکنون یکهزار و ۸۰۰ بهره بردار در زمینه تولید سیب درختی در کهگیلویه و بویراحمد فعالیت می کنند که سالانه ۸۲ هزار تن سیب در بویراحمد، ۳۵ هزار تن دنا و حتی در شهرستان های گرمسیری هم تولید سیب وجود دارد و در مجموع ۱۲۶ هزار تن تولید این میوه استان است.
البته با افزودن میزان تولیدات دیگر میوه ها ، سالیانه ۲۷۰ تا ۲۸۰ هزار تن انواع میوه شامل، سیب، مرکبات، میوه‌های تابستانه و سایر میوه‌ها در باغستان‌های کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می شود.
در مجموع سالانه یک میلیون تن محصولات کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می‌شود که ۳٠٠ هزار تن از این مقدار قابلیت نگهداری سردخانه‌ای دارد.
این استان ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی دارد که سالیانه ۹۷۲ هزار تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید و روانه بازارهای مصرف می‌شود.
با توجه به شرایط خاص منطقه و تنوع آب و هوایی سرمایه گذاری روی محصولات باغی با ایجاد کارخانه های تبدیلی در این استان، درآینده شاهد رشد مهمی در این بعد صادرات خواهیم بود.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد.