درکهگیلویه و بویراحمد؛ اشتغال مطالبه مهم معلولان

در حالی که براساس ماده ۱۵ قانون (ســهمیه ۳ درصد) معلولان اشتغال مطالبه ای قانونی محسوب می شود اما این امر در کهگیلویه و بویراحمد به طور کامل اجرا نمی شود. زندگی معلولان به دلیل محدودیت های جسمی همواره با سختی هایی مواجه است اما در کهگیلویه و بویراحمد قشر آسیب پذیر معلول برای زیست
در حالی که براساس ماده ۱۵ قانون (ســهمیه ۳ درصد) معلولان اشتغال مطالبه ای قانونی محسوب می شود اما این امر در کهگیلویه و بویراحمد به طور کامل اجرا نمی شود.
زندگی معلولان به دلیل محدودیت های جسمی همواره با سختی هایی مواجه است اما در کهگیلویه و بویراحمد قشر آسیب پذیر معلول برای زیست در شرایط بهتر و مرتفع شدن چهار چالش نیازمند نگاهی نو هستند.
آن طور که معلولان این استان می گویند:بیکاری بودن بخش قابل توجهی از توانمندان این قشر،فراهم نبودن شرایط تحصیل رایگان (یکی از بندهای قانون حمایت از معلولان)،کمبود تجهیزات توانبخشی با کیفیت و ناکافی بودن مناسب سازی ها زندگی آنان را سخت تر کرده است.
اگرچه دولت سیزدهم در ۲ ساله گذشته تاکنون تلاش زیادی برای فراهم کردن آسایش معلولان این استان داشته اما کمبود اعتبار و ناکافی بودن تعامل برخی دستگاه های اجرایی باعث شده معلولان کهگیلویه و بویراحمد برای تجریه یک زندگی عادی با دشوارهای زیادی مواجه باشند.
آنان با اشاره به اینکه نخستین قدم برای حضور معلولان در اجتماع و برخورداری از حقوق اولیه مناسب سازی و دسترس پذیری است تاکید می کنند که برخی از مناسب سازی های ایجاد شده در کهگیلویه و بویراحمد تنها برای رفع مسئولیت ساخته شده و برای آنان قابل استفاده نیست.
مطالبه تحصیل رایگان برای معلولان چقدر تحقق یافته است؟
لایحه حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت در جلسه علنی دی ماه ۱۳۹۶ در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و تصویب شد در این جلسه نمایندگان مجلس شورای اسلامی مصوب کردند، افراد دارای معلولیت نیازمند واجد شرایط در سنین مختلف میتوانند با معرفی سازمان بهزیستی از آموزش عالی رایگان در واحدهای آموزشی تابعه وزارتخانههای آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دیگر دستگاههای دولتی و نیز دانشگاه آزاد و سایر مراکز آموزش عالی غیر دولتی بهرهمند شوند.
بر اساس ماده ۹ این آئین نامه تمام معلولانی که در دانشگاههای سراسری و غیردولتی کشور مشغول به تحصیل شوند، از آموزش رایگان بر اساس مصوبات این آیین نامه و در چارچوب بودجه مصوب بهره مند و میتوانند در مراکز آموزش عالی کشور به صورت رایگان ثبت نام کنند و به تحصیل بپردازند.
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه فراهم کردن شرایط تحصیلات دانشگاهی رایگان یکی از بندهای قانون حمایت از معلولان است تاکید کرد: تنها یک سوم معلولان استان از این مهم بهره مند هستند.
کریم رهیده افزود: براساس قانون همه دستگاه های اجرایی و سازمان های متولی باید برای تحصیل رایگان معلولان مشارکت کنند تا این قشر مستعد بتوانند در دانشگاه های آزاد، دولتی،پیام،علوم پزشکی و سایر مراکز آموزش عالی تحصیل کنند اما این مساعدت ها درکهگیلویه و بویراحمد عملیاتی نشده است.
وی بیان کرد: با توجه به بودجه محدود بهزیستی از ۴۵۰ دانشجوی معلول استان که برای تحصیل پول پرداخت می کنند تنها هزینه تحصیل ۱۵۰نفر پرداخت شده است.
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد:بهزیستی استان با انجام بررسی های دقیق با معیارهای شدت معلولیت و شرایط مالی معلولان را برای پرداخت شهریه دانشگاه انتخاب می کند.
اشتغال، مطالبه مهم
در حالی که براساس ماده ۱۵ قانون (ســهمیه ۳ درصد) معلولان اشتغال مطالبه ای قانونی محسوب می شود اما این امر در کهگیلویه و بویراحمد به طور کامل اجرا نمی شود.
رهیده با اشاره به راه اندازی سامانه ثبتنام افراد بیکار و جویای کار تحت پوشش بهزیستی در دولت سیزدهم تاکید کرد:بیش از ۷۰۰ نفر در این استان برای دستیابی به شغل مناسب در این سامانه نام نویسی کردند.
وی با بیان اینکه براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است افرادی که اطلاعات آنان در این سامانه ثبت شده است به دو گروه تقسیم شوند؛ گروه نخست افرادی که دارای مدرک دانشگاهی هستند و گروه دوم کسانی که مدارک فنی و حرفهای دارند و این دو گروه برای چهار مدل اشتغال دولتی (سهمیه جذب سه درصدی)، خصوصی، کارفرمایی و خویش فرمایی معرفی شوند ابرازامیدواری کرد: این اقدام گامی تحول آفرین برای اشتغال معلولان باشد.
تجهیزات توان بخشی
معلولان کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند با توجه به وضعیت نامطلوب معابر در حالی که سالیانه یک دستگاه ولیچر برای استفاده آنان به صورت استاندارد نیاز است اما ویلچرهای آنان در کمتر از ۶ ماه خراب و نیاز به خریداری دوباره وجود دارد.
آنان تاکید می کنند:ویلچرهای ایرانی کیفیت مورد نیاز را ندارد و از مسئولان انتظار می رود نمونه های خارجی را برایشان تامین کنند.
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد تزریق اعتبار برای خرید تجهیزات توانبخشی را از چالش های جدی رفاه معلولان ذکر کرد و افزود: سالیانه ۶۰۰میلیون تومان برای خرید این امکانات اختصاص می یابد اما به منظور خدمت رسانی حداقلی به این قشر نیاز است تا ئستکم سه میلیارد تومان به تامین تجهیزات توان بخشی معلولان استان اختصاص یابد.
وی با یادآوری وضعیت نامطلوب برخی معابر استان و شرایط کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تامین تجهیزات توانبخشی مورد نیاز معلولان این خطه نیاز اختصاص اعتبارات زیادی است.
رهیده در پاسخ به گلایه های معلولان درباره کیفیت نامطلوب برخی تجهیزات توانبخشی به ویژه ویلچر گفت: این سازمان حق خریداری ویلچرهای خارجی را ندارد.
مناسب سازی
ماده ۲ قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت به صراحت اعلام کرده که تمام دستگاه ها موظف هستند در چهارچوب بودجه مصوب سالانه خود نسبت به مناسب سازی اقدام کنند به عبارت دیگر سازمان شهرداری ها از سازمان و نهادها پول بگیرد و اقدام های مورد نیاز مناسب سازی را انجام دهد.
معاون توانبخشی بهزیستی کهگیلویه و بویراحمد گفت که بهبود وضعیت مناسب سازی معابر از ابتدایی ترین حقوق معلولان است که به شکل مطلوبی در استان انجام نمی گیرد.
استان ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد ۲۳ هزار معلول دارد.