حال و روز ناخوش حمل و نقل هوایی در استان؛ فرودگاه یاسوج شرمنده مردم استان شده است

امید مردم // فرودگاه یاسوج سالهاست که حال و روز خوشی ندارد . چرا که مدتهاست که روزانه در انتظار صدای نشستن و برخاستن هواپیماست، اما همچنان سکوتی مرگبار بر فرودگاه بین المللی یاسوج حاکم است و خودش نیز شرمنده مردمانش شده است. به گزارش امید مردم، وضعیت حمل و نقل هوایی در کهگیلویه و
امید مردم // فرودگاه یاسوج سالهاست که حال و روز خوشی ندارد . چرا که مدتهاست که روزانه در انتظار صدای نشستن و برخاستن هواپیماست، اما همچنان سکوتی مرگبار بر فرودگاه بین المللی یاسوج حاکم است و خودش نیز شرمنده مردمانش شده است.
به گزارش امید مردم، وضعیت حمل و نقل هوایی در کهگیلویه و بویراحمد حال و روز خوشی ندارد و تنها دل خوشی به این بخش به دو پرواز در هفته به تهران و بالعکس بوده و توسعه پروازها نیز تنها در حد شعار باقی مانده و خبری از هواپیماها در آسمان زیبای این دیار نیست و یکی از مطالبات مردم این استان در سفر دوم رئیس جمهور به این استان افزایش پروازها است.
یکی از مهمترین دلایل عدم رغبت سرمایه گذاران برای حضور و سرمایه گذاری در بخشهای مختلف در استان کهگیلویه و بویراحمد توسعه نیافتگی حوزه حمل و نقل اعم از هوایی، ریلی و زمینی است در حالی میتوان گفت این دیار با داشتن بیش از ۲۰ درصد نفت و گاز کشور، ۱۰ درصد آبهای سطحی، بیش از ۳۰۰ جاذبه طبیعی و کم نظیر گردشگری، معادن غنی و …بهشت سرمایه گذاری است.
کهگیلویه و بویراحمد با وجود واقع شدن در بین استانهای استراتژیکی همچون اصفهان، فارس، خوزستان و بوشهر از نبود یک شبکه حمل و نقل توسعه یافته در حوزه زمینی، ریلی و هوایی رنج میبرد تا جایی که هنوز بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ کیلومتر از جادههای روستایی این استان خاکی است.
صنعت حمل و نقل هوایی در جابه جایی مسافر سهم اندکی دارد اما این صنعت زیرساختی، شاخصی اساسی در توسعه هر منطقهای محسوب میشود و از این رو حمل و نقل هوایی نقش انکارناپذیری در زمان کنونی در عرصه اقتصاد، تجارت، سلامت و بهداشت، علم و دیگر موارد ایفا میکند.
فرودگاه یاسوج بعد از فرودگاه شهرکرد مرتفعترین فرودگاه کشور است با این تفاوت که فرودگاه شهرکرد در منطقه مسطح قرار دارد در حالی که فرودگاه یاسوج در کاسه قرار گرفته است و این شرایط را برای نشست و برخاست هواپیما خاص میکند. اما فرودگاه بین المللی یاسوج این روزها چوب محرومیت کهگیلویه و بویراحمد را می خورد تا خود عاملی دیگر برای گسترش محرومیت باشد . فرودگاه بین المللی که در هفته به زور دو پرواز را در آسمان خود می بیند نمی تواند به توسعه کمک کند و این حال و روز ناخوش حمل و نقل هوایی در استان می طلبد تا متولیان و مسوولیان بیش از پیش نسبت به رفع این مشکل چاره اندیشی و چانه زنی نمایند.